Jak úsměv ovlivňuje každý náš den

Tým Světa rovnátek a digiterapie.cz

Usmívejte se na svět a svět se bude usmívat na vás, říká se. O tom, že je úsměv mocnou zbraní, nikdo nepochybuje. Opravdu má ale moc ovlivňovat naši náladu, lidi kolem nás, nebo dokonce to, jaký den prožijeme? Zdá se, že ano.

Spontánní nebo falešný? Počítají se oba

To, s jakou náladou se ráno budíte, do značné míry ovlivňuje vaši náladu v následujících hodinách. Pokud nevstáváte zrovna s písní na rtech, neznamená to ještě, že celý váš den bude obrovský propadák, v každém případě je žádoucí pokusit se přepnout do pozitivního módu. S tím pomůže úsměv, a to i předstíraný. Jak u přirozeného, tak i u vynuceného úsměvu totiž začne mozek produkovat oxytocin a serotonin, které přirozeně zlepší náladu a snižují stres. A s takovou výbavou se den začíná mnohem snadněji.

Jak ty na mě, tak já na tebe (i na ostatní)

Úsměv je jedním z nejrychlejších a nejjednodušších způsobů, jak si  vytvořit sociální spojení s jiným člověkem. Usměvavou tvář totiž většina lidí hodnotí až o 34 procent pozitivněji než tu, na které úsměv chybí. Kromě toho úsměv zlepšuje náladu nejen usmívajícího se, ale i těch, kdo se na jeho rozesmátý obličej podívají. A navíc je velmi nakažlivý – můžou za to takzvané zrcadlové neurony, které nás nutí tvářit se stejně, jako se tváří člověk proti nám. A není lepší zrcadlit smích než naštvání? Čím víc úsměvů na světě, tím více hormonů štěstí a méně úzkostí nebo stresu.

Nenápadný ochránce

Zdravotní účinky úsměvu na lidské zdraví jsou až neuvěřitelné: úsměv snižuje tlak, pomáhá proti bolesti, omlazuje, zvyšuje imunitu, zkrátka prodlužuje život. Podle výzkumů má tento zdánlivě malý mimický nástroj vliv také na spokojenost v práci, a dokonce na důvěryhodnost v očích cizích lidí či možnost povýšení. Lidé s úsměvem na tváři totiž působí přístupněji, sebevědoměji a schopněji než jedinci s neutrálním výrazem, lepe se jim daří při obchodování a podle výsledků některých experimentů bývají usměvaví uchazeči o povýšení úspěšnější i v této kategorii.

Úsměv mění myšlenky

Ať už chcete, nebo ne, úsměv má sílu změnit vaše momentální nastavení. Jen si to zkuste: široce se usmějte a myslete na něco negativního, nepříjemného. Jde vám to? Moc ne, že? Právě jste si názorně vyzkoušeli, že úsměv působí jako štít, který vás chrání před špatnou náladou a navíc je kdykoliv k dispozici.

Chcete zlepšit svůj každodenní život? Trénování úsměvů nic nestojí a přinese do vašich dní spoustu radosti, stačí jen začít.

Nelíbí se vám vaše zuby a nechcete se kvůli tomu usmívat? Ozvěte se nám, společně najdeme nejvhodnější řešení, aby váš úsměv mohl znovu zářit a dělat svět i váš život krásnější.

Na článku se podíleli jak členové týmu Světa rovnátek tak i přizvaní odborníci z řad psychologů Digiterapie.cz.

Začněte
konzultací zdarma

Naplánujeme optimální řešení pro váš úsměv.

Objednejte se na konzultaci zdarma
bila sipka