Proč podceňujeme význam úsměvu?

Tým Světa rovnátek a digiterapie.cz

Proč podceňujeme význam úsměvu?

Určitě znáte ta rána, kdy spěcháte do práce či do školy, zakopáváte o tašky v předsíni a jen tak tak se vyhnete šplouchanci kávy na Vašem světlém oblečení. Po cestě ještě naberete zpoždění a to už Vaše míra tolerance ranního stresu šplhá k horským výškám, což se projevuje nervózním bubnování prstů rukou o nohy či klepáním patou o zem, za které by se nemusel stydět ani Elvis Presley. Utíkáte do kanceláře s nadějí, že šéf si nevšimne, že jdete (opět) pozdě. A najednou, jako záblesk z čistého nebe, Vám někdo otevře dveře a vlídně se na Vás usměje. Z té tváře čiší hřejivý klid. Na milisekundu se zastaví čas a veškeré napětí a stres z vás v tu chvíli opadne. Napadne Vás, že na světě vlastně umí být hezky, a okamžik marně tápete, proč že tak spěcháte. Nakonec si vzpomenete. Šéf, meeting, zpoždění. Ale ten zážitek na Vás zanechá opar nadhledu a ten hřejivý pocit uvolnění. Takovou moc má jeden úsměv.

O úsměvu koluje celá řada rčení, lidových mouder a citátů. Inspiroval básníky, dramatiky i malíře. Proč jsou ale pro nás ty zvedlé koutky rtů a vrásky vedle očí tak důležité?

Úsměv patří mezi jeden z nejsilnějších neverbálních (tedy ne-řečových) signálů. Rozumí mu lidé všech kultur a často na něj pozitivně reagují i některá domácí zvířata. Navíc, na rozdíl od slov, nejde ošálit, “nafingovat”. Když se totiž někdo usmívá uměle a nemyslí to tak, obvykle to na něm ostatní poznají. Proto má jakousi přidanou hodnotu opravdovosti a důvěryhodnosti, na rozdíl od slov, a působí na nás tedy obvykle silněji než vyřčená slova. Úsměv tedy představuje silné sdělení, kterému rozumíme napříč věku, kulturám a dalším faktorům.

Aniž bychom se to museli učit, předáváme jím mnoho různých informací, např.: “rád tě vidím”, “jsem s tebou rád”, “gratuluji”, “mám radost”, “věřím ti”, “určitě to dobře dopadne”, “jsem tady s tebou”, “děkuji”  apod.

Kdyby člověk, který v prvním odstavci otevřel dveře našemu hrdinovi, pronesl slova “bude to dobré” a neusmál by se při tom, sotva by jeho projev měl na onoho spěchajícího člověka takový vliv. Úsměv přenáší mnohem více, než umí pouhá slova, neboť s sebou nese i jakýsi pozitivní signál z našeho prožívání. Úsměvem sdílíme své příjemné pocity ohledně toho, na koho se usmíváme. A příjemce úsměvu toto vnímá také. Proto “obdržet od někoho úsměv” může velmi snadno zlepšit náladu. A nejen to, může nám dodat také naději, sílu či podporu.

Sama si pamatuji na dobu, kdy jsem ležela v nemocnici po operaci a adekvátně k situaci mi nebylo zrovna do skoku. Když se na mne usmála sestřička nebo lékař, byla to malá vlna naděje a ujištění, že vše se zlepší, že má smysl trpělivě čekat na to, až se tělo dokáže zotavit. Jediný úsměv mi přinesl tolik. A vím, že mou zkušenost sdílí mnoho dalších. Možná ne z nemocnice, ale z jiných situací, kdy jim úsměv přinesl něco skutečně niterně hodnotného. Máte také takový zážitek? (Pokud ano, podělte se s námi v komentářích.)

Co mi přijde ovšem velmi zajímavé je, že zlepšení našeho emočního rozpoložení nám nepřináší pouze situace, kdy se na nás někdo usměje, ale že i samotné “vykouzlení úsměvu ” na vlastní tváři způsobuje podobný efekt. Studie provedená na Jihoaustralské Univerzitě (University of South Australia) ukázala, že jakmile se usmějeme, bez ohledu na důvod, náš mozek spustí chemickou reakci, která přímo vede k pozitivním pocitům. Přitom nemusí jít ani o úsměv upřímný, stačí, když naše obličejové svaly zformují na tváři úsměv. I v takovém případě ke zmíněné chemické reakci způsobující pocity štěstí či optimismu dojde. Výzkumníci z Jihoaustralské Univerzity tak doporučují využívat úsměvu jako nástroje každodenní psychohygieny, tedy k udržování dobré psychické kondice a zdraví. Dále se ukázalo, že tento mechanismus lze využít i ke zlepšení již rozvinutých příznaků psychických obtíží. Badatelé v rámci studie také zjistili, že úsměv dokonce ovlivňuje naši interpretaci okolního světa. Jeden z autorů studie, Dr. Fernando Marmolejo-Ramos k tomu píše: “Když vaše svaly říkají, že jste šťastní, máte zvýšenou pravděpodobnost, že uvidíte svět kolem Vás v pozitivním světle.”

O tom, že úsměv má moc měnit úhel pohledu, působit na druhé a údajně i léčit všelijaké obtíže, se zmiňují lidé různých kultur i zaměření. Bývalému britskému ministrovi vnitra Herbertu L. Samuelovi je připisován citát: “Svět je jako zrcadlo: Zamrač se na něho a zamračí se na tebe. Zasměj se a zasměje se také.” Český dramatik, režisér a herec Miroslav Horníček zase prohlásil, že “člověk, který se směje, je jako baterka, která se nabíjí”.

Úsměv má tedy potenciál zlepšit naši náladu, vnímání okolního světa i psychické zdraví a zprostředkovává nám upřímnou a příjemnou komunikaci. Chceme-li do těchto hodnot investovat, stačí tak málo. A možná právě proto, že úsměv nás nic nestojí, máme tendenci jeho význam podceňovat.

Není ale již divu, že se úsměv využívá v mnoha různých relaxačních či terapeutických technikách včetně například jógy nebo dramaterapie. Nebo že se cvičeními zaměřenými na smích proslavil český psychiatr MUDr. Karel Nešpor, který smíchem léčí úzkosti, deprese i fyzické bolesti.

Pokud byste chtěli vyzkoušet, zda má úsměv potenciál přinést pozitivní změnu do Vašeho každodenního prožívání, nabízím Vám následující cvičení. Doporučuji ho vykonávat 21 dní za sebou, ideálně co nejdříve po probuzení či případně těsně před spaním.

  • Zavřete oči a soustřeďte se na svůj dech.
  • Uvědomujte si, jak dech hýbe Vaším tělem. Nechte ho, aby klesl až do Vašeho břicha. Pozorujte, jak se Váš dech prodlužuje a zpomaluje.
  • Usmějte se.
  • Pozorujte, co s Vámi úsměv dělá. Jak se u toho cítíte? Jak se cítí Vaše tělo?
  • Představte si, že se usmívá celé Vaše tělo. Usmívají se i všechny vnitřní orgány. Usmívají se i Vaše buňky.
  • Poděkujte svému tělu i sami sobě, že jste si darovali tuto chvíli.
  • Hotovo. Otevřete oči.

A budete-li si na vlastní kůži chtít vyzkoušet akutní vliv úsměvu na Vaši psychickou pohodu, zkuste shlédnout některé z instruktážních videí Dr.Nešpora na Youtube. I za střízliva je fakt fuška nepoprskat si při nich monitor.

Určitě znáte ta rána, kdy spěcháte do práce či do školy, zakopáváte o tašky v předsíni a jen tak tak se vyhnete šplouchanci kávy. V dopravní zácpě doufáte, že šéf je v alespoň podobně dlouhé koloně. Ve chvíli, kdy už vcházíte hlavními dveřmi do budovy vaší kanceláře, ale spatříte oddychujícího kolegu, jehož míra ranního stresu se dívá na tu vaši asi jako horolezec z vrcholku hory na základní tábor. A tak mu podržíte dveře a chápavě se na něj usmějete. Napadne Vás, že na světě vlastně umí být hezky, když jsou k sobě lidé vřelí. A ten teplý příjemný pocit si berete s sebou do práce. I takovou moc má jeden úsměv.

Začněte
konzultací zdarma

Naplánujeme optimální řešení pro váš úsměv.

Objednejte se na konzultaci zdarma
bila sipka