Keramická rovnátka: Cena, výhody i nevýhody

Vše, co potřebujete vědět o keramických rovnátkách. Pro koho jsou vhodná? Kolik stojí? A jak se o ně starat? Zjistěte v našem ultimátním průvodci.

Keramická rovnátka: Estetičtější a komfortnější než kovová, stále však s několika „ale“

Uvažujete o rovnátkách, ale představa kovu v ústech vám nahání husí kůži? Prozkoumejte jiný typ rovnátek – fixní keramická rovnátka. Tato esteticky příjemnější ortodontická pomůcka nabízí řadu výhod, díky kterým by mohla vyhovovat vašim potřebám i estetickým preferencím. Přečtěte si, jak fungují, pro koho jsou vhodná, jak probíhá léčba a jaké jsou klíčové aspekty, které byste měli zvážit před jejich zvolením.

V našem komplexním srovnání všech typů rovnátek jste už mohli zjistit, že existují keramická rovnátka a že spadají společně s těmi safírovými do kategorie estetických fixních rovnátek. Fungují na stejném principu jako klasická fixní kovová rovnátka, jen s rozdílem v materiálu – zámečky nejsou kovové, ale keramické a v barvě vašich zubů, a tudíž nejsou při úsměvu tolik viditelné. 

To bývá hlavním důvodem, proč se lidé rozhodují pro keramická rovnátka. Nechtějí se cítit při úsměvu nesví – a keramická rovnátka toto umožňují.

Pro koho jsou vhodná a pro koho zase ne

Po keramických rovnátkách sahají lidé nejčastěji proto, že chtějí decentní rovnátka. Protože jsou obvykle v barvě zubů nebo bílá, jsou méně nápadná

Keramická rovnátka pro vás mohou být vhodnou volbou, pokud

  • vám vyrostly všechny dospělé zuby a už nerostou;
  • máte alergii na některé kovy (keramická rovnátka jsou z materiálů, které jsou biokompatibilní a hypoalergenní);
  • jste ochotni investovat více peněz do esteticky příjemnějšího řešení svých ortodontických problémů
  • je váš vzhled součástí vaší práce nebo je to nezbytnost pro podporu vašeho sebevědomí. 

Pozor: Často se setkáte také se spojením “neviditelná keramická rovnátka”. Nezaměňujte je s neviditelnými rovnátky, které nabízíme u nás ve Světě rovnátek – to je zcela jiný typ rovnátek, který je vyrobený z pevného zdravotnického termoplastického materiálu a funguje na jiném principu. Zjistěte o tomto typu rovnátek více skrze recenze našich klientů.

V jakých případech tato rovnátka naopak vhodná nejsou?

Kromě opaku aspektů, pro koho jsou vhodná (zmíněna výše), přidejte ještě tento jeden zásadní bod: 

Pokud hrajete kontaktní sporty nebo se věnujete aktivitám, které vyžadují hodně pohybů ústy (zpěv, moderování). V těchto případech možná budete chtít zvážit odolnější neviditelná rovnátka, která jen tak neprasknou.

Tip: Po nasazení keramických rovnátek bývá velmi obtížné mluvit, proto pokud vaše zaměstnání vyžaduje mluvení na veřejnosti či komunikaci se zákazníkem, mějte na paměti, že v období po nasazení rovnátek byste si měli domluvit pracovní neschopnost.

Keramická rovnátka: Výhody a nevýhody

Výhody

  • Jsou méně viditelná než kovová rovnátka. Keramický materiál použitý v těchto rovnátkách může být buďto průhledný, nebo v barvě vašich zubů.
  • Nenarušují zobrazovací testy. Kovová rovnátka mohou rušit signály při zobrazovacích testech. Keramická rovnátka způsobují mnohem menší rušení signálu.

Nevýhody

  • Jsou dražší než kovová rovnátka. Keramická rovnátka mohou stát o desítky tisíc více než klasická kovová rovnátka.
  • Mohou způsobovat citlivost dásní.
  • Jsou o něco méně odolná než kovová. Existuje u nich dokonce až dvakrát vyšší pravděpodobnost, že se poškodí nebo zlomí. Tím se může i proces narovnávání zubů prodloužit. 
  • Mohou se snadno zabarvit. V případě nesamoligovacích keramických rovnátek budete stále potřebovat gumičky (ligatury). A ty se mohou snadno zabarvit – a zůstanou zbarvené, dokud je nevyměníte. Ligatury se sice vyrábějí v bílé barvě, ale po vypití kávy, černého čaje, konzumaci kari a podobně se okamžitě zbarví.
  • Přestože jsou zámečky z keramiky, oblouk je stále kovový a viditelný. Pokud vám ortodontista nabízí bílý oblouk, vězte, že se jedná o kov potažený bílou barvou. Barva se ale bohužel zanedlouho sedře.
  • Keramická rovnátka jsou, stejně jako jakákoliv jiná fixní rovnátka, velmi náročná na ústní hygienu. Je u nich mnohem vyšší predispozice ke kažení zubů, zejména u dětí a mladistvých, kteří mají horší disciplínu. Bohužel, kazy se nejvíce ukážou až po sundání rovnátek.

Jak probíhá léčba keramickými rovnátky

Jaké kroky můžete očekávat, pokud se rozhodnete právě pro keramická rovnátka?

  1. Úvodní konzultace a plánování léčby: Navštívíte ortodontistu, který vás vyšetří. Na základě získaných informací pak specialista vypracuje individualizovaný léčebný plán. Tento plán zohledňuje jak estetické, tak funkční cíle léčby. 
  2. Následující návštěva: Na další konzultaci pak udělá rentgenové snímky, otisky zubů a posoudí vaše potřeby.
  3. Nasazení rovnátek: Rovnátka jsou pečlivě připevněna k zubům pomocí speciálního lepidla. Tento proces obvykle trvá několik hodin a je prováděn ortodontistou.
  4. Pravidelné kontroly: Pacienti by měli chodit na pravidelné kontroly každé 4 až 6 týdnů, aby lékař mohl sledovat pokrok a případně upravit rovnátka. 

Nedílnou součástí léčby je pak také každodenní důkladná ústní hygiena. Počítejte s tím, že:

  • byste si měli čistit zuby nejlépe po každém jídle,
  • je vhodné používat mezizubní kartáčky, zubní nit a další prostředky (dle doporučení zubaře),
  • se pravděpodobně minimálně ze začátku léčby budete muset vyhýbat tvrdým, lepkavým nebo křupavým potravinám, které by mohly poškodit rovnátka
  • pokud chcete, aby se vám rovnátka příliš nebarvila, budete muset omezit nebo úplně vyřadit potraviny, které barví (rajčata, víno, káva, čaj, limonády nebo koření, jako je kečup a hořčice) a přestat kouřit

Důsledné dodržování těchto kroků a péče o rovnátka zajišťuje nejlepší možné výsledky a zdravý úsměv po dokončení ortodontické léčby.

Cena keramických rovnátek

To, kolik ve finále zaplatíte za keramická rovnátka, se bude vždy lišit od vašeho konkrétního případu. Počítejte však s cenou od 30 000 Kč, nejčastěji se uvádí rozmezí 30 000–60 000 Kč. V některých případech se však částka může vyšplhat až k 90 000 Kč. 

Hrazení zdravotní pojišťovnou je v tomto případě stejné jako v jakémkoliv jiném. Pokud neřešíte závažnou vadu chrupu, můžete na ně dostat malý jednorázový příspěvek. Jinak pojišťovna řeší rovnátka u mladistvých, jinak u dospělých. Přečtěte si v našem článku, jak je to s možností proplacení pojišťovnou.

Délka léčby keramickými rovnátky

Doba potřebná pro dosažení cílových výsledků se může lišit, ale obvykle trvá léčba 2 až 3 roky. Přesná délka závisí na složitosti případu, věku pacienta a úrovni spolupráce, jako je dodržování pokynů k péči a údržbě.

Keramická vs. klasická fixní kovová rovnátka

Protože jsou na to často dotazy, zde je přehledné porovnání těchto dvou typů rovnátek z různých úhlů pohledu.


Keramická Kovová Neviditelná
Estetika

Jsou velmi oblíbená díky své estetické diskrétnosti. Jsou buď průhledná, nebo mají barvu přizpůsobenou barvě zubů, a tudíž jsou méně nápadná.

Jsou obvykle více viditelná kvůli svému kovovému lesklému vzhledu. Dospělí či méně sebevědomí teenageři to mohou vnímat jako nevýhodou.

Díky průhlednému materiálu, ze kterého jsou vyrobena, jsou na zubech opravdu neviditelná.
Odolnost Ačkoliv jsou moderní keramické materiály pevné a odolné, stále jsou oproti kovovým rovnátkům náchylnější k prasknutí nebo poškrábání. Jsou odolná a vydrží velkou mechanickou zátěž. Nemusíte je opravovat tak často jako keramická. Použitý zdravotnický termoplastický materiál je velmi odolný a vydrží velkou mechanickou zátěž. 
Komfort Mohou být pro některé pacienty méně pohodlná kvůli větší velikosti jednotlivých zámečků, které více dráždí ústní sliznici. Jsou na zubech obecně menší a méně nápadná, což může znamenat mírně lepší komfort, zejména v počátečních fázích nošení. Velmi komfortní ortodontická léčba. I na tato rovnátka si po nasazení musíte zvyknout. Je to však rychlý proces.
Cena Jsou obvykle dražší než kovová rovnátka, a to kvůli složitější výrobě i obecně dražším materiálům. Jsou cenově dostupnější, což je činí vhodnější volbou pro mnoho rodin, které hledají ekonomické řešení ortodontické péče. Obvykle se jejich cena pohybuje ve vyšších hladinách než kovová i keramická rovnátka.
Délka léčby Trvá podobně dlouho jako v případě kovových rovnátek, tedy 2–3 roky.

Trvá podobně dlouho jako v případě keramických rovnátek, tedy 2–3 roky.

Všeobecně kratší kvůli mechanice pohybu. Každým zubem se dá hýbat individuálně nebo ve skupinách, což u fixních rovnátek tak snadno nejde.
Péče a údržba Vyžadují pečlivou údržbu, protože jsou náchylnější k zabarvení od jídla a nápojů. Stejně jako v případě keramických rovnátek vyžadují pečlivou údržbu. Nejsou náchylná k zabarvení, protože si je na jídlo a pití vyndáváte z úst. Jsou také velmi snadná na údržbu.

Keramická, nebo neviditelná?

Stejně jako všechny obory, i ortodoncie se vyvíjí. Proč se trápit s fixními rovnátky, když můžete dosáhnout stejných, ne-li lepších, výsledků s minimálním trápením s neviditelnými rovnátky?

Objednejte se u nás na konzultaci zdarma. Zjistíte tak, jak je léčba s neviditelnými rovnátky jednoduchá a účinná. Nabízíme také možnost splátek, aby vás už nic nedělilo od krásného úsměvu – ani finance.

Začněte
konzultací zdarma

Naplánujeme optimální řešení pro váš úsměv.

Objednejte se na konzultaci zdarma
bila sipka