Srovnání typů rovnátek: Vyhrají ta neviditelná?

Nevíte, která rovnátka vybrat? Náš detailní průvodce vás provede všemi možnostmi od fixních až po neviditelná, jejich výhodami, nevýhodami i cenami.

Která rovnátka jsou pro vás ta pravá? Srovnejte si všechny dostupné typy

Viditelné kovové drátky, které v puse několik let trpíme pro úsměv jako z časopisu, známe všichni. Existuje však mnohem více různých typů rovnátek, než si myslíte. A ten, který je pro vás ten nejvhodnější, závisí na několika faktorech – včetně druhu vašeho problému, závažnosti vašeho stavu i vašich osobních preferencích. Pojďte se podívat na ucelený přehled, ať máte při rozhodování všechny potřebné informace.

Kovová fixní rovnátka

Asi nejznámější – a do určité doby i jediný – typ rovnátek. Skládá se ze tří hlavních komponentů:

  • zámků, které se fixně lepí na vnější strany zubů,
  • ortodontického drátu, který zuby narovnává do požadované polohy,
  • gumiček (ligatur), které zámky a drát spojují.

Při úsměvu jsou rovnátka vidět, přičemž je můžete udělat méně nápadná správnou volbou gumiček – buďto průhledné nebo v barvě zubů.

Hlavní nevýhody: bolestivost, časté návštěvy u ortodontisty

Délka léčba: cca 1,5–3 roky

Návštěvy u ortodontisty: cca 1x za 3–6 týdnů

Každodenní péče: 15 min a více

Cena: 30 000–60 000 Kč

Estetická fixní rovnátka

Fungují stejně jako kovová rovnátka, mají stejný typ komponentů, jen z jiných materiálů. Zámečky totiž nejsou kovové, ale keramické nebo safírové, a navíc v barvě vašich zubů, takže splynou s vaším úsměvem. Keramická rovnátka i safírová rovnátka jsou tedy stále viditelná, ale mnohem méně nápadná. 

Hlavní nevýhody: větší náchylnost k poškození, průhledné gumičky se brzy zabarví, finální cena není známa dopředu, záleží na doplatcích za gumičky a utahování drátu

Délka léčby: cca 1,5–3 roky

Návštěvy u ortodontisty: cca 1x za 3–6 týdnů

Každodenní péče: 15 min a více

Cena: 30 000–60 000 Kč

Lingvální rovnátka (vnitřní rovnátka)

Lingvální rovnátka se oproti dvěma zmíněným typům lepí na zuby zevnitř. Většina lidí, kteří se rozhodnou pro lingvální rovnátka, tak činí proto, že nechtějí, aby ostatní lidé poznali, že mají rovnátka. Velmi často to však odnese váš jazyk (otoky a odřeniny) a/nebo vaše výslovnost. Staré známé pořekadlo, že pro krásu se musí trpět, zde 100% platí.

Hlavní nevýhody: nejméně pohodlná varianta rovnátek ze všech, cena

Délka léčby: cca 2–3,5 roku

Návštěvy u ortodontisty: cca 1x za 4–6 týdnů

Každodenní péče: 15 min a více

Cena: 100 000–150 000 Kč

Samoligovací rovnátka (rovnátka damon)

Samoligovací rovnátka jsou na první pohled téměř k nerozeznání od tradičních fixních rovnátek. Hlavní rozdíl spočívá v mechanismu. Místo gumiček (ligatur) mají vestavěný systém, který ortodontický drát drží na místě. Mohou být rovněž kovová, nebo estetická (damon clear rovnátka). 

Hlavní nevýhody: cena, horší dostupnost v ortodontických ordinacích

Délka léčby: cca 1–2 roky

Návštěvy u ortodontisty: cca 1x za 6 týdnů

Každodenní péče: 15 min a více

Cena: 40 000–90 000 Kč

Neviditelná rovnátka

Neviditelná rovnátka, fóliová rovnátka, alignery, invisible rovnátka či invisalign rovnátka (podle jedné ze značek) jsou vyrobená z měkkého biokompatibilního plastu. Místo všech typických komponentů, jako zámky, drát a gumičky, používají průhledná rovnátka sérii na míru vyrobených dlah, které zuby časem narovnají.

U tohoto systému nosíte každou sadu vyrovnávacích dlah přibližně dva týdny a následně ji vyměníte za novou sadu. Jedná se o ideální rovnátka pro děti

Hlavní nevýhoda: volnost, kvůli které uživatelé rovnátka častěji nenosí než nosí

Délka léčba: cca 9 měsíců – 1,5 roku

Návštěvy u ortodontisty: cca 1x za 3 měsíce; s Virtual Care zvládne klient většinu kontrol z pohodlí domova pomocí aplikace, takže je četnost kontrol ještě nižší

Každodenní péče: 15 min

Cena: 50 000–99 000 Kč

Tip: Chcete znát všechny výhody? Přečtěte si 10 důvodů, proč jsou neviditelná rovnátka správná volba, případně si přečtěte recenze na rovnátka Invisalign.

Snímací rovnátka (nasazovací rovnátka)

Fungují spíše jako prostředek k udržení polohy zubů po sundání fixních rovnátek (tzv. retenční rovnátka), případně jako k předléčení dětí před použitím jiného typu rovnátek. Pokud tedy úpravu chrupu teprve začínáte řešit, snímací rovnátka nejsou vhodná

Délka léčby: záleží na situaci

Návštěvy u ortodontisty: záleží na situaci

Každodenní péče: záleží na situaci

Cena: od 1 000 Kč

Kolik stojí rovnátka?

Výše jsme vám uvedli nejčastější rozmezí cen za daný typ rovnátek. I přesto se však cena může se lišit – závisí totiž na několika faktorech. Platíte totiž nejen za materiál, ale i za úkony jako otisky, nasazení, sundání apod. A to si určuje sám zubař. Své slovo však v tomto případě mají i pojišťovny.

Která pojišťovna přispívá na rovnátka? 

Ortodontická péče je plně hrazena ze zdravotního pojištění jen u pojištěnců do dosažení 22 let věku. Pokud jste se tedy rozhodli pro rovnátka ve třiceti (či později), nárok na příspěvek nemáte. Výše příspěvku i konkrétní podmínky se však u každé pojišťovny liší.

Pro lepší představu o konkrétních cenách se podívejte přímo na webové stránky své pojišťovny. Jen upozorňujeme, že příspěvek na rovnátka vám pojišťovna proplatí až zpětně. 

Kontaktujte nás. Konzultaci u nás máte zdarma a rovnátka i na splátky.

Začněte
konzultací zdarma

Naplánujeme optimální řešení pro váš úsměv.

Objednejte se na konzultaci zdarma
bila sipka