Péče o zuby: Jak na zdravé, krásné a rovné zuby

Jaké jsou klíčové kroky pro dokonalý úsměv a osvědčené postupy pro každodenní péči o ústní dutinu? Objevte, jak na to díky našemu kompletnímu průvodci.

Kompletní průvodce: Jak na zdravé, krásné a rovné zuby?

Věděli jste, že mít rovné zuby není jen otázkou estetiky, ale také celkového zdraví? Ano, krásný úsměv nepopiratelně přispívá k sebevědomí a dobrému pocitu ze sebe samého, ale s rovnými zuby je péče o ústní dutinu výrazně snazší. A pravidelná a správná ústní hygiena může předcházet závažným onemocněním, jako jsou zubní kazy, zánět dásní apod. Podívejme na klíčové kroky, které můžete podniknout k udržení zdravých a krásných zubů a představme si osvědčené každodenní postupy, které vám pomohou uchovat si krásný a zdravý úsměv po celý život.

Krásný úsměv začíná důkladnou, pravidelnou hygienou

Ke zdravým a krásným zubům někdy vede dlouhá cesta. Vždy ale začíná u správné ústní hygieny. Zrekapitulujme si ty nejdůležitější zásady:

  • Pravidelné čištění zubů vhodným způsobem: Čistěte si zuby alespoň dvakrát denně fluoridovou zubní pastou, která posiluje zubní sklovinu. Vyhněte se příliš agresivnímu drhnutí zubů, což by sklovinu i dásně naopak mohlo poškodit a vybírejte kartáček s měkkými štětinami. 

Tip: Nechte si poradit vhodný typ kartáčku i zkontrolovat vaši techniku čištění zubů na zubní hygieně. Kromě toho vám doporučí i vhodnou doplňkovou péči o zuby právě pro vás (např. mezizubní kartáčky o adekvátní velikosti).

  • Nezapomeňte si čistit i jazyk: Ano, i na jazyku se usazuje plak. Jak se jej zbavit? Nejjednodušší způsob je vybrat si kartáček se zadní škrabací hranou a po čištění zubů se jednoduše právě touto zadní stranou kartáčku zaměřit na jazyk. Alternativou je pak škrabka na jazyk či lžička.
  • Používejte mezizubní kartáčky nebo dentální nit: Denní používání dentální nitě nebo mezizubního kartáčku pomáhá odstranit plak mezi zuby, a předcházet tak mezizubním kazům.
  • Zvažte používání ústní vody: Ústní voda podporuje zubní hygienu tím, že snižuje množství kyselin v ústech, remineralizuje zuby a čistí místa nepřístupná zubnímu kartáčku a/nebo zubní niti. Ústní voda doplňuje čištění zubů kartáčkem a zubní nití a obsahuje účinné látky pro udržení ústní hygieny.
  • Choďte na preventivní prohlídky: Včasné podchycení vznikajícího problému je ideální – a nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, jsou preventivní prohlídky.
  • Omezte cukr, alkohol a kouření: Prospěje to celému vašemu tělu, včetně zubů, dásní a úst.

Co ještě můžete udělat pro zdravé zuby a dásně?

Zařaďte do jídelníčku tyto potraviny pro zdravé zuby

Pro zdravé zuby potřebujeme dostatek vápníku, vitamínu D, draslíku, fosforu a vitamínů A, C a K. Kde je najdeme? 

  • Vápník: Mléko, sýry a jogurty jsou skvělým zdrojem vápníku. Pokud vám mléčné výrobky nevyhovují, brokolice, mrkev a losos mohou být také dobrou volbou.
  • Vitamin D: Tělo si přirozeně vytváří vitamin D po vystavení slunečnímu záření, ale tento vitamin lze nalézt také v tučných rybách, vaječném žloutku a nápojích obohacené vitaminem D, jako je mléko, pomerančový džus a cereálie.
  • Draslík: Banány jsou dobře známým zdrojem draslíku, ale ne jediným. Mezi další ovoce a zeleninu s vysokým obsahem této minerální látky patří rajčata, mangold, brambory, sladké brambory, avokádo a sušené švestky.
  • Fosfor: Mořské plody (hřebenatky, sardinky, treska, krevety, tuňák a losos), hovězí a vepřové maso a sýr. Pokud dáváte přednost získávání fosforu z rostlinných potravin, zvažte sójové boby, čočku a dýňová semínka.
  • Vitamin A: Pro silné dásně a zuby si dopřejte ryby, vaječné žloutky a játra. Vitamin A najdete také v zelené listové zelenině, jako je špenát, kapusta a zelený salát, nebo v pomerančích či jiných oranžově zbarvených potravinách. Sáhněte po meruňkách, melounu, dýni, mrkvi či  sladké brambory. Toto ovoce a zelenina obsahují velké množství beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A.
  • Vitamin C: Pravděpodobně už víte, že na vitamin C jsou bohaté citrusové plody, ale najdete ho také v bramborách a paprice.
  • Vitamin K: Konzumace zeleniny, jako je např. kapusta a špenát, vám pomůže splnit potřebu vitaminu K. Mezi další skvělé zdroje patří petržel, brokolice a růžičková kapusta.

Zvažte také bylinky pro silnější a zdravější zuby

Pro zdraví ústní dutiny se doporučují zejména tyto rostliny:

  1. Krvavěnka kanadská (bloodroot): Krvavěnka kanadská je známá svými antibakteriálními vlastnostmi, které pomáhají v boji proti zubnímu plaku a zánětům dásní. Extrakt z této byliny se často používá v ústních vodách a zubních pastách pro zlepšení ústní hygieny.
  2. Bazalka posvátná (Tulsi): Bazalka posvátná, známá také jako tulsi, má silné antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, které podporují zdraví ústní dutiny. Pravidelné používání tulsi může pomoci snížit množství bakterií v ústech a zabránit zánětu dásní.
  3. Camellia sinensis (zelený čaj): Zelený čaj obsahuje polyfenoly, které pomáhají předcházet zubnímu kazu tím, že snižují růst bakterií a kyselin v ústech. Pití zeleného čaje může také přispět k posílení zubní skloviny a ochraně před zubním plakem.
  4. Hřebíček: Hřebíček je bohatý na eugenol, který má silné analgetické a antiseptické vlastnosti, což z něj činí účinný prostředek proti bolesti zubů a zánětům dásní. Olej z hřebíčku se tradičně používá k dezinfekci ústní dutiny a k léčbě infekcí.
  5. Šalvěj: Šalvěj má antibakteriální a protizánětlivé účinky, které mohou pomoci v boji proti zánětům dásní a zubnímu plaku. Kloktání šalvějového čaje nebo použití šalvějového extraktu v ústní vodě může přispět k celkovému zdraví ústní dutiny.

To jsou základní i pokročilejší zásady pro udržení zdraví zubů a čistotu ústní dutinu. Co ale dělat, když máte křivé či ne úplně bílé zuby? 

Za křivé zuby často nemůžete

Existuje několik faktorů, které mohou vést k nesprávnému postavení zubů:

  • Genetika: Dědičné faktory mohou hrát významnou roli v tom, jak se zuby vyvíjejí a uspořádávají.
  • Špatné návyky v dětství: Prodloužené používání dudlíku nebo cucání palce může ovlivnit růst zubů.
  • Ztráta zubů: Předčasná ztráta mléčných nebo trvalých zubů může způsobit nesprávné postavení ostatních zubů.
  • Úrazy: Zranění čelisti může také vést k posunu zubů.

Proto pokud se ptáte, jak mít rovné zuby bez rovnátek, vidíte, že do hry vstupuje plno faktorů a bez rovnátek to úplně tedy nelze. Naštěstí nabízí moderní stomatologie širokou škálu možností pro narovnání zubů, které jsou přizpůsobeny individuálním potřebám pacientů. Mezi nejčastější metody patří:

  • Tradiční kovová rovnátka: Efektivní řešení pro těžší případy nesprávného postavení zubů.
  • Keramická rovnátka: Diskrétnější varianta kovových rovnátek.
  • Neviditelná rovnátka Invisalign: Průhledné plastové dlahy, které jsou téměř neviditelné.
  • Lingvální rovnátka: Rovnátka umístěná na vnitřní straně zubů.

Když už se pro rovnátka rozhodnete, platí již zmíněné zásady pro ústní hygienu ještě dvakrát tolik. Dodržování všech pokynů ortodontisty a pravidelné návštěvy dle domluvy jsou pro správnou léčbu zcela zásadní. 

Objednejte se na úvodní nezávaznou konzultaci pro neviditelná rovnátka ještě dnes a vydejte se za krásným úsměvem co nejdříve.

Jak na udržení rovných a hezkých zubů po sundání rovnátek

  1. Noste retenční aparát dle pokynů ortodontisty a pravidelně o něj pečujte.
  2. Věnujte pozornost své stravě a životnímu stylu – omezte sladkosti, alkohol, kyselé potraviny a kouření a naopak zařaďte potraviny ze seznamu výše.
  3. Při (kontaktních) sportovních aktivitách zvažte používání chráničů na zuby.
  4. Sledujte jakékoliv změny – pokud zaznamenáte jakékoli změny v postavení zubů, ihned kontaktujte ortodontistu. Čím dříve se problém řeší, tím snadnější je náprava.
  5. Pokud nejste spokojeni s barvou zubů (nejen po léčbě rovnátky), podstupte profesionální bělení zubů.

Jak na bílé zuby

Přirozeně zářivě bílé zuby má sám od sebe málo kdo – je normální, že zuby časem mírně zažloutnou. K bělejším zubům si proto můžeme trochu pomoci. Dalším krokem ke krásnému úsměvu tedy může být bělení zubů.

Nejšetrnější a nejlepší bělení zubů vám vždy zajistí váš zubní lékař. Může se jednat o profesionální bělení u něj v ordinaci, zubařem poskytnuté domácí bělení zubů, případně kombinace obojího. 

Často se setkáte s neověřenými bělicími metodami, případně s přírodními metodami bělení zubů (např. za použití jedlé sody a kokosového oleje). Buďte obezřetní, obě tyto metody vám mohou nenávratně poškodit sklovinu a vést k vysokým výdajům za opravu škod.

Začněte
konzultací zdarma

Naplánujeme optimální řešení pro váš úsměv.

Objednejte se na konzultaci zdarma
bila sipka